Blog ini hanyalah refleksi kepada sebuah kehidupan. Allah ciptakan alam ini agar kita dapat belajar darinya. Kita hanya perlu membuka mata hati untuk mencari apa yang tersirat agar ilmu yang telah sedia ada dapat ditingkatkan lantas disebarkan kepada khalayak agar ianya tidak sia-sia. Ya Allah ya Tuhanku, kenapa payah sungguh untuk aku mengenalimu, sukar sungguh untuk aku mendekatimu. Kenapa setiap kali tiba di persimpangan, jarang sekali aku memilih jalanmu. Adakah telah hitam hatiku, adakah telah gelap pancaindera ke-enamku. Ya Allah, masihkah ada lagi persimpangan untuk ku, agar aku dapat memilih jalan mu selama-lamanya.

Tuesday, August 24, 2010

Antara agama, harta, keturunan dan rupa...

Semalam aku tengok satu video ni (yg kat atas tu la), pastu aku baca la komen-komen org tentang pasangan ni. Ada yang sokong si Samad, ada plak yg sokong si Sheril. Ada yang kata baik tinggal ja perempuan tu sebab dia reject laki tu sebab duit, sebab harta. Ada plak yg suh si samad tu cari yg beragama, sebab pompuan tu materialistik. Aebab duit tak menjanjikan apa-apa. Pilih agama lagi afdal. Tapi bagi aku la...(sebelum aku teruskan dengan komen aku, sila beri ruang kepada aku untuk golek-golek sebab aku nak tergelak sampai sengkak perut akusebab pikirkan rakaman ni..hahahahaha!!! @@~~).. bagi aku la, dua-dua, si Samad ngn si Sheril ni belum layak lagi dipanggil sebagai calon yang baik kalau nak diikutkan 4 garis panduan dalam islam.

soal agama, Kenapa? Kita kata, "Samad, ko cari la pompuan lain. Pilih yang beragama.Elok skit" Masalahnya, Samad ni org yg berilmu agama ka? kalau lah si samad ni org yang berilmu agama, dia takkan la talipon radio tu dan mengadu hal diorang. tidak kah dia sedar yang dia sedang memalukan pompuan tu ngn family dia. rasanyanya, kalau pompuan tu nak hina si samad, dia mesti cakap face to face dan bukannya di khalayak ramai? siapa yang sedang mencurah minyak tanah ke atas bara api? maka, adakah si samad ni layak untuk menjadi suami dan pemimpin keluarga? bila bercakap tentang perempuan tu pulak, dari segi pertuturan, nilai agama sama ja ngn si samad, sebab dia kurang sabar. kalau dia baik, dia letak saja talipon tu.

kedua, tentang rupa..hhmmm..mungkin betul, samad tu kurang pasa rupa. kalau tak takkan la dengan penuh yakin si sheril memperelekhkan hal ni. haha!! si sheril, 50 50 kot, sebab dalam hal ni, si perempuan yang dah dapat pengganti. pendek kata, rupa ialah sesuatu yang abstrak. kita tak bleh nak berhujah. bak kata org putin" beauty lies in the eyes or beholder".

soal ketuurunan, no komen. kalau nak komen, kena pergi majlis putus tunang. kalau keluarga tu baik2, maka diterima keputusan putus tunang dengan baik. kalau tak, perang dunia ketiga la melanda.

lastly, the biggest issue la, soal harta @ duit @ material. aku tak mau la bias bila kupas isu harta ni. sebab ..hehehe..bagi aku memang la salah satu yang penting dalam membina hidup. kita tak bleh la nak kritik si perempuan sebab dia memandang harta. cuba la anda duduk dalam kasut perempuan tu. kepada kaum Hawa, cuba angkat tangan siapa yang sanggup kawin dengan samad? mmm...angkat dengan yakin, bukan teragak-agak. bleh bilang ngn jari kot. kita tak bleh salahkan perempuan kalau dia mengambil kira harta sebagai permulaan hidup. hidup zaman sekarang ni, kalau sekadar kais pagi makan pagi, nak beli barang pun pikir dua tiga kali, siapa yang sanggup. mintak maaf, sesiapa yang tengah ada kerja tetap, gaji beribu2, lahir dalam keluarga senang, dimintak jgn jawab soalan ini. anda tak layak. sebab anda tak tau erti susah. cabaran membesarkan anak-anak dalam dunia yang nak beli pampers pun mahal betul. jadi semestinya si sheril tadi tak mau hidup susah. mungkin dia dah pikir masa depan siap2. kita tak bleh salahkan dia, sebab dia boleh memilih.

bagi kaum adam pulak. kalau anda duduk di tempat samad, sila jawab dengan jujur. rasa2 di tahun berapa perkahwinan anda akan anda dapat hidup senang? tak payah pikir dua tiga kali nak beli barang untuk anak-anak? tak payah kerja siang malam, tinggalkan isteri sorang-sorang menjaga anak-anak? tahun ke-5 @ ke-10? dunia yang penuh dengan pancaroba sekarang ni, bnyk dugaan, mampukah bahtera yang dibina berlayar?

biar aku jawab, ada org yang akan kawin dengan si samad. kalau yang sanggup sehidup dan semati dengan si samad, memang aku tabik. mungkin dia berilmu agama, ada jati diri. kalau dia anak org kaya, tak payah nak heran la. tiap-tiap bulan boleh mintak dengan mak bapak. kalau dia tiada harta, mungkin sebab dah biasa hidup susah, jadi tak pernah kisah hidup susah. mungkin dia fikir, "susah hanya sekejap, dengan usaha, abg samad bleh berjaya". hehe

kalau si sheril plak, mungkin harta yang dikejar. tapi kita tak tau apa definisi harta untuk dia. kalau nawaitu dari awal berkahwin sebab harta, macam-macam bleh jadi nanti. buatnya, si boifren baru dapat tau niat awal dia putus tunang, mungkin memberi kesan pada hubungan masa depan.

last but not least, aku nak komen la si DJ yang jadi org tengah tu. memang tak layak pun nak mengacara segmen macam ni. dia ni bukannya air untuk memadam api, tapi minyak tanah untuk memarakkan api. haha!

walau apa apun panduan yang kita guna untuk mencari pasangan, tepuk dada tanyalah masa depan anda sendiri. semua panduan dalam agama tu hanya lah sebagai titik permulan sebuah garisan hidup. belum tentu lagi ia bakal menjadi noktak di penghujungnya.

"sesungguhnya permulaan yang baik, bukanlah suatu jaminan. Ia hanya sebuah permulaan."

HASRIZAL ABDUL JAMIL. 2009. BERCINTA SAMPAI KE SYURGA.

Wallah hu alam..@@~~

No comments:

Post a Comment