Blog ini hanyalah refleksi kepada sebuah kehidupan. Allah ciptakan alam ini agar kita dapat belajar darinya. Kita hanya perlu membuka mata hati untuk mencari apa yang tersirat agar ilmu yang telah sedia ada dapat ditingkatkan lantas disebarkan kepada khalayak agar ianya tidak sia-sia. Ya Allah ya Tuhanku, kenapa payah sungguh untuk aku mengenalimu, sukar sungguh untuk aku mendekatimu. Kenapa setiap kali tiba di persimpangan, jarang sekali aku memilih jalanmu. Adakah telah hitam hatiku, adakah telah gelap pancaindera ke-enamku. Ya Allah, masihkah ada lagi persimpangan untuk ku, agar aku dapat memilih jalan mu selama-lamanya.

Wednesday, October 6, 2010

Diri kita adalah hadiah kepada dia

"DIRI KITA ADALAH HADIAH KEPADA PASANGAN KITA"
Dipetik dari kata-kata seorang ustaz muda (masihkah kau ingat kata-katamu ini?) hehe

Diri kita adalah hadiah kepada pasangan kita...berusaha untuk jadi yang terbaik untuk dia..tapi macam mana kalau dia tak pernah bagi yang terbaik..ish ish ish..sakit jiwa raga kalau pikirkan..

Beberapa bulan yg lepas, aku sempat berbicara dgn sowang ustaz ni. kebetulan ustaz ni buka soal jodoh plak kat aku..Nasihat suh cari jodoh cepat2 dan yg baik baik. Aku plak p tanya dia " ustaz, bukan jodoh tu allah dah tetapkan ka dari azali". Ustaz tu pun buka la ceramah dia kat aku. Tu la, pandai2 sngt p tanya.. Jawapan dia memang betul la, dah ditetapkan tapi kita kena usaha dan berdoa. Doa supaya dia dikurniakan akhlak yg mulia. Kalau sekarang perangai dia buruk, mana tau nanti bleh berubah. Aku pun tanya lagi," jadi ustaz, usaha tu maksudnya kena berkawan la kan". Ustaz tu jawab," Berkawan la, tak da salah nya selagi tak melanggar syariat".

No comments:

Post a Comment